Dodaje se da su tokom racija izraelski vojnici gađali i napadali Palestince, prijetili uhapšenima i njihovim porodicama, oštetili i vandalizovali imovinu.            Foto: Reuters

Izraelske snage pritvorile su najmanje 18 osoba, uključujući dvije studentice, dijete i bivše zatvorenika, tokom racija u različitim regijama okupirane Zapadne obale, čime je ukupan broj pritvorenih Palestinaca od 7. oktobra povećan na 9.720, objavile su u četvrtak grupe za ljudska prava.

"Izraelski vojnici izvršili su racije u Hebronu, Ramallahu, Nablusu, Betlehemu i Al-Qudsu (Jerusalemu) na Zapadnoj obali u protekla 24 sata i priveli 18 osoba", navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika.

Dodaje se da su tokom racija izraelski vojnici gađali i napadali Palestince, prijetili uhapšenima i njihovim porodicama, oštetili i vandalizovali imovinu.

Od 7. oktobra, izraelske snage su na okupiranoj Zapadnoj obali pritvorile 9.720 Palestinaca, među kojima 675 djece, saopštile su grupe za ljudska prava.

U saopštenju se navodi da je među njima više od 330 žena, ali ovaj broj ne uključuje one odvedene iz Gaze.

"Među privedenima ima i novinara. Od 89 privedenih od 7. oktobra 51 novinar nije pušten. Od privedenih šest novinara su žene, a najmanje 16 ih je iz Gaze", navodi se u saopštenju.

Od početka sukoba u Gazi, više od 7.500 Palestinaca držano je u administrativnom pritvoru. U tom periodu umrlo je najmanje 18 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Prema izraelskoj politici administrativnog pritvora, Palestinci mogu biti zadržani u pritvoru do šest mjeseci na osnovu obavještajnih izvještaja, s mogućim produženjem do pet godina ako ih vojne sudije smatraju "sigurnosnom prijetnjom", bez ikakvih formalnih optužbi.

U saopćenju se navodi i smrt desetina pritvorenih Palestinaca iz Gaze, iako konkretni detalji u vezi s njihovim identitetom i okolnostima ostaju nejasni.

Prema izraelskim priznanjima, oko 4.000 Palestinaca iz Gaze je bilo u pritvoru od 7. oktobra, a samo nekoliko stotina je pušteno.

Međutim, grupe za ljudska prava su navele da su 1. jula izraelske trupe držale oko 9.700 Palestinaca, a 3.380 u administrativnom pritvoru.

Samo u zatvoru Damon nalaze se 82 Palestinke, od kojih je jedna trudna, dok je najmanje 250 palestinske djece i dalje zatvoreno u raznim pritvorskim centrima.

Povećan broj racija i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu odražavaju značajnu eskalaciju izraelskih akcija protiv Palestinaca od početka vojnih akcija u Gazi.

TRT Balkan / agencije