Istaknuto je da je izraelska vojska na Zapadnoj obali od 7. oktobra pritvorila najmanje 6.985 Palestinaca.          Foto: AA

Izraelske snage pritvorile su još 35 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale u nedjelju kasno i rano u ponedjeljak, saopštile su grupe za prava zatvorenika.

"Izraelske snage izvršile su racije u nekoliko područja okupirane teritorije, pritvarajući ljude u Hebronu, Qalqilyi, Jeninu, Nablusu, Ramallahu i Al-Qudsu (Jerusalemu)“, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika.

U saopštenju se dodaje da su izraelski vojnici pokupili ljude iz njihovih domova i zatvorili ih na vojnim kontrolnim punktovima nakon što su ih prisilili na predaju.

Istaknuto je da je izraelska vojska na Zapadnoj obali od 7. oktobra pritvorila najmanje 6.985 Palestinaca.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije