Ove godine hadžije iz Bosne i Hercegovine su prvo obavile hadž, a potom posjećuju Medinu i Poslanikovu džamiju.      Foto: AA

"Zdravstveno stanje bosanskih hadžija i hadžinica koji borave u svetim gradovima Mekki i Medini je prilično zadovoljavajuće", izjavio je za agenciju MINA šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Ove godine hadžije iz Bosne i Hercegovine su prvo obavile hadž, a potom posjećuju Medinu i Poslanikovu džamiju.

Zaključno s današnjim danom, iz Mekke u Medinu je pristiglo više od polovine hadžija, pa su stoga u funkciji ambulante u oba grada.

“Hadžije su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, s obzirom na klimatske uslove u kojima obitavaju posljednjih dvadesetak dana i s obzirom na poduhvat koji su izvršili, odnosno, obavili hadž u vrlo nepovoljnim uslovima, pri izuzetno toplom vremenu“, kazao je Zalihić.

Prema njegovim riječima, trenutno su tri državljana BiH hospitalizirana u saudijskim bolnicama.

“Tri su pacijenta na bolničkom liječenju, što je relativno dobro s obzirom na ukupan broj od 2.224 naših hadžija. Oni su relativno stabilnog zdravstvenog stanja. Jedan hadžija je ranije bio na bolničkom liječenju, njegova upala pluća je sanirana u bolničkim uslovima i on je otpušten i ide lagano u opravak“, kazao je Zalihić.

Medicinski tim koji čini sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara radi u punom kapacitetu u dvije ambulante, i u Mekki i u Medini.

“Obavlja se ambulantni i terenski posao i do sada je evidentirano više od 2.000 manjih ili većih intervencija. Sanirali smo sve ono što se moglo sanirati i možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima“, dodao je Zalihić.

TRT Balkan / agencije