Istakla je da se ponekad protjeruje na desetine diplomata, a s obzirom na to da NATO ima više od 30 članica, broj značajno raste.     Foto: Reuters

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je više od hiljadu ruskih diplomata protjerano iz država članica NATO-a.

Zaharova je rekla da je belgijski premijer Alexander de Croo bio "skroman" kada je izjavio da je stotine ruskih diplomata protjerano u posljednjem periodu.

"Zašto je tako skroman... zadnjih godina, možda je i hiljadu ukupno. Oni protjeraju, mi šaljemo nove, oni ih vraćaju, ili jednostavno ne daju vizu. Mislim da ih je već više od hiljadu", rekla je Zaharova.

Istakla je da se ponekad protjeruje na desetine diplomata, a s obzirom na to da NATO ima više od 30 članica, broj značajno raste.

Moskva se suočila sa višestrukim protjerivanjem svog diplomatskog osoblja širom Evrope od 2018. godine kada ju je Velika Britanija optužila da stoji iza trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, te pozvala partnere da pokažu solidarnost kroz protjerivanje ruskih diplomata.

TRT Balkan / agencije