Teheran je također bio uključen u razgovore, a Turkiye je ranije rekla da bi Ankara bila "zadovoljna ako Iran bude uključen u ovaj proces".      Foto: Reuters

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da se radi na organizaciji sastanka ministara vanjskih poslova Irana, Sirije, Rusije i Turkiye.

Datum još nije određen zbog zauzetosti ministara, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

O navodnim planovima Velike Britanije da Ukrajini isporuči municiju sa osiromašenim uranijem, glasnogovornica je rekla da takvi planovi predstavljaju "ozbiljnu prijetnju" za narod Ukrajine i susjednih zemalja.

"Uprkos brojnim upozorenjima, London nije odustao od planova koje smo okvalifikovali kao zlonamjerne. Možda se nadaju da će se opet izvući sa takvim zločinom, poput zločina u Jugoslaviji, Iraku i tako dalje. Ne, ovaj put, neće se izvući sa ovom kriminalnom radnjom", naglasila je Zaharova.

Prošlog decembra, ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turkiye, Rusije i sirijskog režima sastali su se u Moskvi i dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu.

Teheran je također bio uključen u razgovore, a Turkiye je ranije rekla da bi Ankara bila "zadovoljna ako Iran bude uključen u ovaj proces".

TRT Balkan / agencije