Među državama u južnoj Aziji, najgori vazduh ima Bangladeš.      Foto: Reuters Archive

Zagađenje vazduha skraćuje životni vijek u prosjeku za pet godina stanovnicima Južne Azije, jednog od regiona s najzagađenijim vazduhom.

Prema izvještaju o životnom indeksu kvaliteta vazduha (AQLI), koji je pripremio Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC), na ovo područje otpada više od polovine ukupnih godina života izgubljenih zbog zagađenja u svijetu.

U izvještaju objavljenom u utorak, industrijalizacija i povećanje broja stanovnika navode se kao glavni uzroci pogoršanja kvaliteta zraka u Južnoj Aziji.

Među državama u južnoj Aziji, najgori vazduh ima Bangladeš. Zagađenje skraćuje očekivani životni vijek po osobi u Bangladešu za 6,8 godina.

U Bangladešu, Indiji, Nepalu i Pakistanu, prema podacima AQLI-ja "očekuje se da će stanovnici u prosjeku izgubiti oko pet godina života ako se trenutni visoki nivoi zagađenja nastave".

Istraživači navode da se tri četvrtine uticaja zagađenja vazduha na globalni očekivani životni vijek dešava u samo šest zemalja, Bangladešu, Indiji, Pakistanu, Kini, Nigeriji i Indoneziji, gdje ljudi izgube jednu do više od šest godina života zbog vazduha koji udišu.

Zagađenje česticama ostaje najveći svjetski rizik za zdravlje ljudi, s uticajem na očekivani životni vijek koji se može uporediti s pušenjem, dok je više od tri puta veći od upotrebe alkohola i neispravne vode, te više od pet puta veći od rizika od saobraćajnih nesreća.

TRT Balkan / agencije