Granični prelaz Rafah zatvoren od 7. maja i od tada nije bilo evakuacija.     Foto: AA

Richard Peeperkorn, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na okupiranim palestinskim teritorijama, izjavio je da je za najmanje 10.000 pacijenata u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima Izraela, potrebna medicinska evakuacija.

Podsjetio je da je granični prelaz Rafah zatvoren od 7. maja i od tada nije bilo evakuacija.

Peeperkorn je prisustvovao sedmičnoj konferenciji za novinare Ureda Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi.

Ističući da je više od milion ljudi moralo napustiti regiju Rafah od 7. maja nakon što je izraelska vojska izvela kopneni napad, Peeperkorn je rekao da postoje poteškoće u operacijama humanitarne pomoći u regionu.

"Zatvaranje graničnog prelaza Rafah (od strane Izraela) dovelo je do prekida pristupa logističkom centru UN-a. To je blokiralo protok zaliha", rekao je Peeperkorn.

Istakao je da je logistički centar za isporuku pomoći ograničen na granični prelaz Kerem Abu Salim (Shalom).

Naglasio je da nedostatak goriva utiče na sve operacije humanitarne pomoći.

Peeperkorn je rekao da 26 kamiona pomoći koji pripadaju WHO-u i Ljekarima bez granica (MSF) čeka u egipatskoj luci El-Arish, a od 6. juna kamioni ne mogu pristupiti graničnom prelazu Kerem Abu Salim (Shalom) iz El-Arisha.

"Za najmanje 10.000 pacijenata u Gazi treba medicinska evakuacija. Oko 4.895 pacijenata prebačeno je iz Gaze od 7. oktobra 2023. godine", kazao je Peeperkorn.

Podvukao je da nije izvršena medicinska evakuacija pacijenata u Gazi otkako je 7. maja zatvoren granični prelaz Rafah, te je ponovio poziv na otvaranje Rafaha radi sigurne i organizirane medicinske evakuacije.

Navodeći da 17 od 36 bolnica u Gazi može pružiti djelomične usluge, Peeperkorn je rekao: "Tri od njih se nalaze na sjeveru Gaze, sedam u centru Gaze, tri u Deir el Belahu i četiri u regijama Khan Younusu. U Refahu nema aktivnih bolnica", rekao je Peeperkorn.

Naglasio je da je pristup u 13 od 17 bolnica koje pružaju djelimične usluge ograničen zbog sigurnosnih i fizičkih uslova, te dodao da je pristup čistoj vodi u Pojasu Gaze kritično ograničen.

TRT Balkan / agencije