Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.      Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak je pozvala države da nastave finansirati UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA), nazvavši izraelske optužbe protiv UN-ovog tijela "odvraćanjem" od aktuelnog napada u Gazi.

"Trenutno rasprava uveliko odvlači pažnju od onoga što se događa svaki dan, svaki sat u Gazi", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na brifingu za novinare u sjedištu UN-a u Ženevi.

Lindmeier se referirao na nedavne optužbe iz Tel Aviva da su neki od osoblja UNRWA-e bili uključeni u prekogranični napad na Izrael od strane palestinske grupe Hamas 7. listopada.

Tvrdeći da, iako ove tvrdnje treba istražiti, rekao je da one trenutno služe kao "odvraćanje" od mjera koje sprečavaju pristup cijele nacije hrani, vodi i struji.

Oni također odvraćaju pozornost od "kontinuiranog granatiranja" Palestinaca u Gazi, čak i u određenim sigurnim područjima, kao i od napada na "skloništa, škole, bolnice", dodao je.

Najmanje 12 zemalja - Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Australija, Velika Britanija, Nizozemska, SAD, Francuska, Austrija i Japan - obustavilo je finansiranje UNRWA-e, koja je osnovana 1949. kako bi pomogla palestinskim izbjeglicama širom Bliskog istoka.

UNRWA je rekla da je raskinula ugovore s nekoliko zaposlenika nakon izraelskih optužbi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 26.637 Palestinaca i ranivši 65.387. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno gotovo 1.200 Izraelaca.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije