Izraelske snage su u subotu ponovo bombardovale bolnicu Al-Shifa u Gazi.      Foto: AA

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u nedjelju rano ujutru da je organizacija izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al-Shifa u Pojasu Gaze.

"WHO je izgubio komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al-Shifa u Gazi, tokom zastrašujućih izvještaja da se bolnica suočava sa napadima", objavio je Ghebreyesus na društvenoj mreži X.

Dodao je da postoje izvještaji da je na neke od onih koji su pobjegli iz bolnice pucano, da su ranjeni ili ubijeni.

"Posljednji izvještaji govore da je bolnica bila opkoljena tenkovima", istakao je Ghebreyesus.

Izražavajući zabrinutost za bezbjednost zdravstvenih radnika i pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života, pozvao je na hitan humanitarni prekid vatre kao "jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje".

"WHO poziva i na kontinuiranu, urednu, nesmetanu i sigurnu medicinsku evakuaciju kritično povrijeđenih i bolesnih pacijenata. Svi taoci moraju dobiti odgovarajuću medicinsku njegu i biti bezuslovno pušteni", naveo je šef WHO-a.

Izraelske snage su u subotu ponovo bombardovale bolnicu Al-Shifa u Gazi, ovoga puta gađajući jedinicu intenzivne njege, pri čemu je ranjeno nekoliko članova bolničkog osoblja, a bebe su dovedene u opasnost od smrti zbog nedostatka kiseonika nakon nestanka struje.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je 39 beba na intenzivnoj njezi u bolnici Al-Shifa u "životno opasnom stanju zbog nedostatka kiseonika".

Ministrica zdravlja Mai al-Kaila rekla je da je 20 od 35 bolnica u Gazi prestalo sa radom od 7. oktobra zbog izraelskih napada i nestašice goriva.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

TRT Balkan / agencije