Navedeno je da se u bolnici nalaze i tijela pacijenata koji su preminuli u posljednja dva-tri dana zbog gašenja medicinskih usluga.      Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u subotu da je vodila tim agencija Ujedinjenih nacija (UN) za misiju procjene u bolnicu Al-Shifa, koju je opisala kao "zonu smrti".

"Tim je mogao provesti samo jedan sat u bolnici", u gradu Gazi, rečeno je, navodeći da je "situacija u bolnici očajna".

Saopćeno je da u Al-Shifi i dalje ostaje "25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 novorođenčadi".

Navedeno je da se u bolnici nalaze i tijela pacijenata koji su preminuli u posljednja dva-tri dana zbog gašenja medicinskih usluga.

"WHO i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih porodica", dodali su.

Izraelska vojska prisilno je deportirala većinu pacijenata iz bolnice Al-Shifa u Gazi, kao i sve raseljene Palestince koji su se nalazili u bolnici.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 12.300 Palestinaca, uključujući 5.000 djece i 3.330 žena.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve ili su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim napadima na opkoljenu enklavu.

Izrael je odbacio sve glasnije pozive na prekid vatre do oslobađanja talaca koje drži Hamas.

TRT Balkan / agencije