WFP je posljednja međunarodna agencija koja je upozorila na rizik od gladi u Gazi jer je ulazak kamiona humanitarne pomoći značajno smanjen nakon što je Izrael zauzeo palestinsku stranu prijelaza Rafah, vitalnog puta za humanitarnu pomoć.      Foto: AA

Dva miliona ljudi u Gazi izloženo je nesigurnosti hrane tokom razornog napada Izraela na enklavu, upozorio je u četvrtak Svjetski program za hranu (WFP).

Izražavajući zabrinutost zbog "smanjivanja operativnog prostora za agencije za pomoć" u Gazi, WFP je naveo da komercijalni prelaz Karam Abu Salem, poznat i kao Kerem Shalom "nije dostupan zbog aktivnog sukoba".

WFP je objavio video na kojem se vidi kako se količine paketa s hranom pakuju u skladištu u oblasti Abu Rawash u centralnom Egiptu u pripremama za slanje "ranjivim porodicama u Gazi".

WFP je posljednja međunarodna agencija koja je upozorila na rizik od gladi u Gazi jer je ulazak kamiona humanitarne pomoći značajno smanjen nakon što je Izrael zauzeo palestinsku stranu prijelaza Rafah, vitalnog puta za humanitarnu pomoć.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima od tada je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije