Tačan iznos pomoći je otkriven kada se izraelska delegacija predvođena ministrom odbrane Yoavom Gallantom sastala s američkim kolegama u sklopu sastanaka u Washingtonu.       Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) od 7. oktobra 2023. Izraelu su pružile sigurnosnu pomoć u vrijednosti od oko 6,5 milijardi dolara (6,07 milijardi eura).

List "Washington Post" je na osnovu neimenovanog američkog zvaničnika otkrio da SAD pruža veliku podršku Izraelu u napadima na Gazu.

Tačan iznos pomoći je otkriven ove sedmice kada se izraelska delegacija predvođena ministrom odbrane Yoavom Gallantom sastala sa američkim kolegama u sklopu sastanaka u Washingtonu.

Kako se navodi, polovina od oko 6,5 milijardi dolara vrijedne sigurnosne pomoći koju su SAD pružile Izraelu od 7. oktobra, prebačena je samo u maju, kada su intenzivirane tenzije sa Hezbollahom na libanskoj granici.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.700 ljudi.

TRT Balkan / agencije