"Ovdje smo rođeni. Zaštitit ćemo ovu zemlju kao što su moj otac i djed, nećemo napustiti ovo mjesto", rekao je Zeydan.     Foto: AA

Wadi Qana, smještena između Selfita i Kalkiye na okupiranoj Zapadnoj obali, nastavlja svoju "borbu za postojanje" kao palestinska zemlja usred jevrejskih naselja.

Kifah Zeydan, jedan od mještana, izjavio je da Izrael svakim danom otežava život stanovnika tog područja koje nazivaju "komadićem raja" zbog prirodnih ljepota.

Ispričao je da Izrael radi sve kako bi napustili to područje i da se jevrejska naselja postepeno šire prema dolini.

Zeydan je napomenuo da je Izrael gradnjom armirano-betonskih konstrukcija uništio šume i vegetaciju na tom području, a da im u isto vrijeme nije bilo dozvoljeno da se približe jevrejskim naseljima.

"Ovdje smo rođeni. Zaštitit ćemo ovu zemlju kao što su moj otac i djed, nećemo napustiti ovo mjesto", rekao je Zeydan.

Zeydan, koji živi u improviziranoj kući i ima 350 grla ovaca, rekao je da su Izraelci više puta uništavali njihove domove.

Samo deset palestinskih porodica živi u blizini Zeydanove kuće. Bave se stočarstvom, uzgojem maslina i citrusa.

Na području Wadi Qana postoji deset izvora vode pogodnih za navodnjavanje i piće, gdje se nalazi nekoliko planina s dolinom u sredini.

Palestincima se ne daju građevinske dozvole u Wadi Qana, u "C" području Zapadne obale.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Nassar Mansur posjeduje deset hektara zemlje zasađene citrusima na padinama doline.

Istakao je da se neće odreći svoje zemlje.

"Ovdje smo rođeni, ovdje su bili i naši preci. Nećemo otići odavde bez obzira šta osvajači (Izrael) rade", rekao je Mansur.

Istakao je da je izraelska administracija koristila to područje za projekte naseljavanja Jevreja i pokušavala da kontroliše poljoprivredna zemljišta.

Prema riječima Nafiza Mansura, predsjednika Udruženja za zaštitu tog područja, regija je bogata i u turističkom i poljoprivrednom smislu sa svojim prirodnim ljepotama.

Mansur je naglasio da su izraelske vlasti 1983. pretvorile to područje u "rezervat prirode" s ciljem izgradnje jevrejskih naselja.

"Dolina je bila puna ljudi i bila je izvor hrane za regiju. U dolini se uzgajalo povrće, voće i agrumi i bilo je velikih površina za pašnjake", pojasnio je Mansur.

TRT Balkan / agencije