Istakao je da kako se on lično poklonio svim žrtvama te da je položio cvijeće u Srebrenici.     Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) u New Yorku razmatra usvajanje predložene rezolucije kojom se traži proglašenje 11. jula međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije glasanja o nacrtu rezolucije istakao je da se on lično poklonio žrtvama u Srebrenici te pozvao zemlje članice da glasaju protiv rezolucije.

"Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici", rekao Vučić te pozvao da zemlje članice glasaju protiv rezolucije.

“Bez obzira šta uradite ovdje, veliki moćnici su bili oni koji su bili dominantni i oni će nas neće ubijediti da poričemo zločine koji su se dogodili u Srebrenici. Želim da skinem masku sa ove neistine i lažnih tvrdnji vezano za ovu rezoluciju", kazao je Vučić.

Istakao je da kako se on lično poklonio svim žrtvama te da je položio cvijeće u Srebrenici.

"Poklonio sam se svim žrtvama sukoba u Bosni i Hercegovini. Pozivam sve da glasaju protiv ove rezolucije, jer ovo je politizovana rezolucija", rekao je Vučić.

Poručio je na kraju da usvajanje rezolicije neće donijeti pomirenje u Bosni i Hercegovini i regionu, nego samo dalje podjele.

"Ovdje se ne radi o pomirenju, nije riječ o sjećanju, već o nečemu što će da otvori nove rane, ne samo u našem regionu", dodao je Vučić.

Autori rezolucije, osim Bosne i Hercegovine, su Ruanda i Njemačka. Uz zemlje autore rezoluciju je kosponzoriralo još 38 zemalja koje navode kako usvajanje ovog dokumenta predstavlja ključnu priliku za ujedinjenje u odavanju počasti žrtvama i priznavanju ključne uloge međunarodnih sudova u priznavanju genocida u Srebrenici.

Finalni nacrt rezolucije koji je danas pred Generalnom skupštinom UN-a ima sedam tačaka, kojima se između ostalog odlučuje da se 11. juli proglasi međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici, te se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i postupke koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida od strane međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije