Prije nego što je krenuo u Egipat, Haniyeh se u Dohi sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom.              Foto: AA

Ismail Haniyeh, šef političkog biroa Hamasa, doputovao je u srijedu u Kairo, glavni grad Egipta, na razgovore s egipatskim zvaničnicima o izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 19.000 Palestinaca.

Palestinska grupa Hamas je saopštila da će Haniyeh, između ostalog, "razgovarati s egipatskim vlastima o najnovijem razvoju događaja u vezi s cionističkom agresijom na Gazu, između ostalih pitanja".

Konkretni detalji nisu saopšteni.

Palestinski izvor rekao je za Anadolu da se očekuje da će se Haniyeh sastati s Abbasom Kamelom, šefom egipatske obavještajne službe, a razgovori će obuhvatiti stavljanje tačke na izraelske vojne akcije i ukidanje blokade Pojasa Gaze.

Izvor je rekao da bi razgovori mogli poslužiti kao preliminarni korak ka još jednom sporazumu o razmjeni talaca i zatvorenika uz posredovanje Egipta i Katara.

Ipak, izvor je naglasio “Hamas ostaje nepokolebljiv u svom stavu, insistirajući na prekidu neprijateljstava u Gazi i povlačenju izraelskih snaga prije nego što se upusti u pregovore o razmjeni zarobljenika".

Prije nego što je krenuo u Egipat, Haniyeh se u Dohi sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom.

TRT Balkan / agencije