Vlada Gaze: Izrael sprečava liječenje 690 pacijenata u inostranstvu

Vlada Gaze: Izrael sprečava liječenje 690 pacijenata u inostranstvu

Izrael nastavlja zatvaranje prelaza Rafah i Kerem Shalom 13. dan zaredom.
Izraelsko zatvaranje prelaza Rafah i Kerem Shalom 13. dan zaredom sprečava 3.000 kamiona pomoći da uđu u pojas i 690 pacijenata da putuju na liječenje u inostranstvu.      Foto: Reuters

Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopštila je u nedjelju da izraelsko zatvaranje prelaza Rafah i Kerem Shalom 13. dan zaredom sprečava 3.000 kamiona pomoći da uđu u pojas i 690 pacijenata da putuju na liječenje u inostranstvu.

U saopštenju se navodi da izraelska okupacija sprječava ulazak hrane i pomoći, medicinskih potrepština u Pojas Gaze.

“Izrael također sprječava ulazak goriva za bolnice i agencije koje pružaju humanitarne usluge što udvostručuje humanitarnu krizu u Pojasu Gaze”, dodaje se.

Nemogućnost oboljelih da putuju na liječenje smatra se značajnom prijetnjom, posebno imajući u vidu "kolaps zdravstvenog sistema i ciljanje, uništavanje, paljenje i potpuno onesposobljavanje bolnica“.

“Ovo naglašava da je okupator počinio zločin genocida nad civilima, uključujući djecu i žene”, navodi se u saopštenju.

Kao odgovorni za genocidni rat koji je u toku navedeni su izraelska okupacija, američka administracija, Evropska unija i međunarodna zajednica.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više 35.300 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije