Katolički i jevrejski vjerski čelnici u Danskoj izjavili su da spaljivanje svetih knjiga nema nikakve veze sa slobodom izražavanja.      Foto: Reuters

Katolički i jevrejski vjerski čelnici u Danskoj izjavili su da spaljivanje svetih knjiga nema nikakve veze sa slobodom izražavanja, osuđujući nedavne provokacije Rasmusa Paludana.

Paludan, krajnje desničarski dansko-švedski političar, izazvao je globalnu osudu nakon što je ovog mjeseca zapalio primjerke Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu i turske ambasade u Stockholmu.

Turkiye i zemlje muslimanskog svijeta oštro su osudile taj gnusni čin, kritizirajući danske i švedske vlasti jer su dopustili, kako su poručili, "šarlatanu koji mrzi islam" da izvrši djelo koje jasno predstavlja zločin iz mržnje.

"Ljudi koji spaljuju svete knjige poput Kur'ana, Biblije ili Tore su idioti", rekao je Peter Fischer-Moller, koji je služio kao biskup u Roskildeu u Danskoj od 2008. do prošle godine.

Fischer-Moller smatra da na takve gnusne provokacije ne treba nasjedati, jer bi to samo išlo u prilog provokatorima kakav je Paludan.

"Paludan je netko tko samo želi provocirati ljude. On zna da je spaljivanje Kur'ana jedini način da se stvarno isprovociraju naša muslimanska braća", rekao je Fischer-Moller za Anadoliju.

Ističući kako Paludan nema podršku javnosti, Fischer-Moller je rekao da je taj ekstremis neznalica i luda osoba koja nije vrijedna pažnje i koju uvijek treba ignorirati.

"Kao i ja, danska vlada zna da je on idiot. Nitko ga ne poštuje. Pokušava pridobiti pažnju, ali nije vrijedan slušanja", rekao je Fischer-Moller.

Fischer-Moller je također poručio da svako ima pravo na slobodu izražavanja, ali da Paludanovi akti spaljivanja svete knjige predstavljaju glupost i ne spadaju u kategoriju bilo kakvih sloboda.

Glavni danski rabin Jair Melchior također je osudio Paludanove provokacije i paljenje Kur'ana.

Melchior smatra da Paludanovi potezi predstavljaju čistu ludoriju i pokušaj sticanja popularnosti.

"Dementnom ekstremisti poput Paludana ne treba pridavati nikakvu pažnju. Imam veliko poštovanje prema muslimanima u Danskoj, jer nisu odgovorili na njegovu provokaciju", rekao je Melchior.

TRT Balkan / agencije