Dok su mnogi Bavarci izrazili tugu zbog gubitka, gradonačelnik Altoettinga primijetio je da se Benedict "dugo vremena pripremao za susret s vječnim sucem".        Foto:AP / Photo: Reuters

Ožalošćeni su se tiho poredali u zlatoj ukrašenoj kolegijalnoj crkvi "Altoetting" u bavarskoj domovini pape Benedikta XVI. kako bi izrazili sućut jednom od najpoznatijih sinova ove njemačke regije, koji je preminuo u subotu.

Roditelji su čvrsto držali svoju djecu za ruke, stariji parovi i časne sestre s tugom su ih gledali dok su čekali da dođu na red da zapišu svoje misli u knjigu žalosti, koja je bila položena pokraj crno uokvirene slike nasmijanog pape ispred oltara.

Papa emeritus preminuo je nakon duge bolesti u dobi od 95 godina u Rimu, ali mnogi katolički Bavarci oduvijek su ga osjećali posebno bliskim zbog zajedničkog porijekla, nazivajući ga "bavarski papa".

Vjernici iz cijele južne njemačke pokrajine uputili su se u katolički hodočasnički grad Altoetting kako bi podijelili svoju tugu. Grad je poznat po kipu Djevice Marije za koju se kaže da ima čudesnu moć iscjeljivanja. Benedikt, koji je rođen u obližnjem selu Marktl, dolazio je ovamo mnogo puta, čak i kao dijete s roditeljima, moliti se "crnoj Gospi", kako je mještani od milja zovu.

U svojoj "duhovnoj oporuci", koju je Vatikan objavio u subotu, Benedikt je također pisao o svojoj ljubavi prema Bavarskoj, rekavši da "želi zahvaliti Gospodinu za prekrasnu domovinu u bavarskom podnožju Alpa, u kojoj sam vidio uvijek iznova sjaj samog Stvoritelja koji sjaji”.

Dok su mnogi Bavarci izrazili tugu zbog gubitka, gradonačelnik Altoettinga primijetio je da se Benedict "dugo vremena pripremao za susret s vječnim sucem".

"Uvijek je to izražavao i mislim da je vrlo smiren i vrlo spokojan u vezi s ovim susretom", rekao je Stephan Antwerpen.

Biskupija Regensburg, gdje je Benedikt predavao teologiju na sveučilištu 1960-ih i 1970-ih, naredila je da se u nedjelju u podne zvona svih crkava oglašavaju 15 minuta.

Pokrajinska vlada u Bavarskoj naredila je da se zastave na zgradama regionalnih vlasti istaknu na pola koplja u subotu i na dan Benedictova sprovoda.

"Benedict je proveo svoj život želeći pronaći misterij Boga i pomoći drugima da ga pronađu", rekao je Metzl za Associated Press.

TRT Balkan