Milioni Izraelaca imaju dvojno državljanstvo jer posjeduju još najmanje jedno državljanstvo pored izraelskog.      Foto: AA

Više od pola miliona Izraelaca napustilo je zemlju i nije se vratilo tokom prvih šest mjeseci rata između Izraela i Hamasa, objavio je u nedjelju “Times of Israel“, pozivajući se na podatke Kancelarije za stanovništvo i imigraciju.

Podaci vlasti pokazuju da je broj Izraelaca koji su napustili zemlju od oktobra prošle godine oko 550.000 veći od broja onih koji su se vratili do aprila.

“Times of Israel“ navodi da se ono što je moglo biti privremeni bijeg za Izraelce tokom rata ili tehničke poteškoće u povratku sada pretvorilo u trajni trend, odnosno trajnu migraciju.

Prema podacima Izraelskog centralnog biroa za statistiku, u aprilu je populacija Izraela iznosila 9,9 miliona, među kojima je više od dva miliona Palestinaca, 400.000 Palestinaca u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i 20.000 Sirijaca na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Milioni Izraelaca imaju dvojno državljanstvo jer posjeduju još najmanje jedno državljanstvo pored izraelskog.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije