Izraelske snage sigurnosti su pojačale ograničenja na ulazima u džamiju Al-Aksa i području Starog grada u istočnom Jerusalemu (Al-Quds).     Foto: AA

Više od 500 ilegalnih jevrejskih doseljenika pod zaštitom izraelske policije upalo je u kompleks Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu povodom jevrejskog praznika Pesaha.

U saopštenju Uprave islamskih vakufa navodi se da je nekoliko stotina fanatičnih jevrejskih doseljenika upalo u Al-Aksu i provociralo prisutne vjernike.

Izraelske snage sigurnosti su pojačale ograničenja na ulazima u džamiju Al-Aksa i području Starog grada u istočnom Jerusalemu (Al-Quds).

U prva dva dana praznika Pesaha, 1.167 fanatičnih jevrejskih doseljenika upalo je u Al-Aksu.

Praznik Pesah je počeo 22. aprila i trajaće do 30. aprila uvečer.

Pesah, koji obilježava izlazak Izraelaca iz Egipta za vrijeme proroka Mojsija, smatra se jednim od najvažnijih praznika u jevrejskom vjerskom kalendaru.

Od 2003. godine, Izrael je dozvoljavao ilegalnim doseljenicima da uđu u kompleks žarišta gotovo na dnevnoj bazi, osim petka i subote.

Nakon Meke i Medine, džamija Al-Aksa je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji kompleks džamije Al-Aksa nazivaju "Brdo hrama", a neki smatraju da su se tu nekada nalazili prvi i drugi starojevrejski hram.

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds/Jerusalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije