Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je deklaraciju i rekao da je ishod samita u Vilniusu bio "veoma potreban".     Foto: AA

Zemlje Grupe sedam (G7) u srijedu su objavile potpisivanje zajedničke deklaracije podrške Ukrajini u glavnom gradu Litvanije Vilniusu, gdje se održava dvodnevni NATO samit.

Ugovor, koji su potpisale Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanada, Francuska, Njemačka i Italija, uključuje obećanja da će djelovati multilateralno i da će Ukrajini ponuditi dugoročne bezbjednosne garancije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će deklaracija o Ukrajini jasno pokazati da će podrška trajati dugo u budućnosti i stvoriti put za članstvo Ukrajine u NATO-u.

"Ovim počinje proces u kojem će svaka naša nacija i svaka druga nacija koja želi učestvovati, pregovarati o dugoročnim bilateralnim sigurnosnim obavezama s Ukrajinom i prema Ukrajini", rekao je on.

Dodao je da će to će biti snaga stabilnosti u regionu i odlučnost protiv svih prijetnji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je deklaraciju i rekao da je ishod samita u Vilniusu bio "veoma potreban".

"To otvara nove bezbjednosne mogućnosti Ukrajini", rekao je on.

TRT Balkan / agencije