Vrijeme u Vijetnamu se razlikuje od sjevera do juga, ali cjelokupna zemlja sada ulazi u najtoplije ljetne mjesece.         Foto: Reuters

Vijetnam je prijavio rekordno visoku temperaturu, a stručnjaci za klimu upozoravaju da će se takvi ekstremni vremenski uslovi nastaviti.

U Vijetnamu je u subotu izmjerena temperatura 44,1 stepeni Celzija, saopštio je Nacionalni centar za hidrometeorološku prognozu, čime je oboren rekord iz 2019. godine od 43,4 stepeni.

Poljoprivrednica Nguyen Thi Lan rekla je da je temperatura u centralnom gradu Danangu bila sve viša, zbog čega su radnici morali početi raditi ranije nego ikad.

"Morali smo da završimo prije 10:00 ujutro kako bismo izbjegli vrućinu", rekla je. Rekordna temperatura izmjerena je u zatvorenom prostoru na stanici Hoi Xuan u sjevernoj provinciji Thanh Hoa.

Nadmašila je prethodni maksimum od 43,4 stepeni, zabilježen u aprilu 2019. u okrugu Huong Khe u centralnoj provinciji Ha Tinh.

"Ovo je zabrinjavajući rekord u kontekstu klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja", rekao je stručnjak za klimatske promjene Nguyen Ngoc Huy iz glavnog grada Hanoja.

"Vjerujem da će se ovaj rekord ponoviti mnogo puta", rekao je. "To potvrđuje da su ekstremni klimatski modeli tačni."

Širom zemlje, meteorološki stručnjaci i vlasti upozorili su stanovništvo da ostane u zatvorenim prostorima tokom najtoplijih dijelova dana.

Danang je zatražio od vijetnamskih ministarstava industrije i električne energije da "sarađuju u cilju efikasnog suočavanja s vrućinom, mogućom sušom i nedostatkom vode", javljaju državni mediji.

Zvaničnici su također poručili gradskom vodovodu da osigura adekvatne "zalihe vode za kućnu upotrebu".

U subotu u podne, centar grada Hanoja bio je gotovo prazan jer su mnogi ostali u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli sunce.

Intenzivne vrućine širom Azije

U aprilu su azijske zemlje gorjele pod vrućim klimatskim uslovima - bilježeći rekordnu ili približno rekordnu temperaturu.

Tajlandski meteorološki zavod izvijestio je o rekordnih 44,6 stepeni Celzija u zapadnoj provinciji Tak, dok su mediji u Mijanmaru objavili da je grad na istoku zemlje prijavio najvišu temperaturu, koja je iznosila 43,8 stepeni Celzija.

Dok obje zemlje obično imaju topli period prije kišne sezone, intenzitet vrućine premašio je prethodne rekorde.

Dalje na zapadu, glavni grad Bangladeša, koji je dugo bio dramatično pogođen klimatskom krizom, zabilježio je najvišu temperaturu od 1960-ih.

Istovremeno, indijske meteorološke ustanove saopćile su da su u dijelovima zemlje temperature otprilike tri do četiri stepena iznad normalne.

Naučnici kažu da globalno zagrijavanje pogoršava nepovoljne vremenske prilike, a nedavni izvještaj Međuvladinog panela UN-a za klimatsku krizu upozorava da će "svaki porast globalnog zagrijavanja intenzivirati višestruke i istovremene opasnosti".

TRT Balkan / agencije