Katar, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan odbacili su prijedlog, dok se Pakistan pozvao na rizik otuđivanja Kine.     Foto: Reuters

Glasanje - 19 protiv, 17 za i 11 suzdržanih - predstavlja tek drugi put u 16-godišnjoj historiji vijeća da je jedan prijedlog odbačen, i analitičari to smatraju naporom da se izbjegne utvrđivanje odgovornosti, zapadni moralni autoritet na polju ljudskih prava i kredibilitet samih Ujedinjenih nacija.

Sjedinjene Države, Kanada i Britanija nalaze se među zemljama koje su podnijele prijedlog.

“Ovo je katastrofa. Ovo je zaista razočaravajuće”, izjavio je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog kongresa Ujgura, čija je majka preminula u logoru, a dvojica braće su nestala.

“Nikada nećemo odustati, ali smo istinski razočarani reakcijom muslimanskih zemalja”, dodao je.

Katar, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan odbacili su prijedlog, dok se Pakistan pozvao na rizik otuđivanja Kine. Phil Lynch, direktor Međunarodne službe za ljudska prava, nazvao je odbijanje glasanja “sramnim” na Twitteru.

“Pitanja vezana za Xinjiang nisu uopće iz domena ljudskih prava, nego su pitanja kontraterorizma, deradikalizacije i antiseparatizma”, naveli su iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova u četvrtak navečer.

“Prijedlog glasanja pokušaj je Sjedinjenih Država i nekih zapadnih zemalja da ‘iskoriste’ tijelo UN-a za ljudska prava da se upliće u unutrašnja pitanja Kine”, saopćilo je Ministarstvo u postu na svojoj zvaničnoj stranici, prenosi Reuters.

FENA