Hadi Hachem, libanonski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, opisao je eksplozije pejdžera kao "agresiju koja se uzdiže do ratnog zločina", upozorivši da će pogoršati sukob.    Foto: Reuters

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održat će hitan sastanak u petak poslijepodne kako bi raspravljalo o masovnim eksplozijama radio komunikacijskih uređaja širom Libanona, u vezi kojih Vlada u Bejrutu i Hezbollah krive Izrael.

Slovenija, koja je preuzela mandat predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a, objavila je u srijedu da je prihvaćen zahtjev Alžira za hitnim sastankom. Hitna sjednica zakazana je za petak u 15 sati po lokalnom vremenu.

Ranije u srijedu, novi val eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja u Libanonu ubio je najmanje devet osoba i ranio više od 300, saopćilo je libanonsko Ministarstvo zdravstva. U posljednja dva dana u takvim incidentima ubijena je 21 osoba, a ozlijeđeno više od 3.000.

Hadi Hachem, libanonski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, opisao je eksplozije pejdžera kao "agresiju koja se uzdiže do ratnog zločina", upozorivši da će pogoršati sukob.

Eksplozije pejdžera dogodile su se usred rastuće granične eskalacije između Izraela i Hezbollaha, koji su uključeni u prekogranični rat od početka smrtonosnog rata Tel Aviva u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno više od 41.000 ljudi, većinom žena i djece, nakon Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine.

TRT Balkan / agencije