Uz visok stepen sigurnosti, Indija se priprema za samit lidera G20

Uz visok stepen sigurnosti, Indija se priprema za samit lidera G20

Svjetski lideri će biti u New Delhiju na samitu od 9. do 10. septembra.
Sigurnost je primarna briga i razne agencije su zauzete poduzimanjem neophodnih mjera.     Foto: Reuters

Radnici uređuju puteve, a policija provodi posljednje pripreme dok se New Delhi, glavni grad Indije, sprema da ugosti svjetske lidere za samit G20 ove sedmice.

Indija je preuzela predsjedavanje blokom od Indonezije prošle godine u decembru i prvi put će održati Samit lidera G20 od 9. do 10. septembra.

Sigurnost je primarna briga i razne agencije su zauzete poduzimanjem neophodnih mjera, s hiljadama osoblja obezbjeđenja raspoređenih na događaju na visokom nivou.

Preko 50.000 pripadnika sigurnosnih snaga će biti na dužnosti na događaju, rekao je policijski zvaničnik.

Vlasti su saopćile da u glavnom gradu neće biti izolacije, ali će od 8. do 10. septembra postojati ograničenja putovanja u nekim područjima.

Policiji će pomagati različite agencije, uključujući Nacionalnu sigurnosnu gardu i indijske savezne snage za vanredne situacije.

Indijske zračne snage raspoređuju borbene avione na prvoj liniji, radare, sisteme protiv bespilotnih letjelica i rakete zemlja-zrak u sklopu svojih napora da osiguraju nebo iznad Delhija i susjednih područja, navodi lokalna novinska agencija Press Trust of India.

Saurabh Bhardwaj, ministar stranke Aam Aadmi koja vlada Delhijem, rekao je da su svi glavni putevi u glavnom gradu uređeni kako bi dočekali posjetioce.

"Delhi je uzbuđen što će poželjeti dobrodošlicu svojim gostima iz G20", rekao je Bhardwa.

Reklame G20 postavljene su na gradskim aerodromima, autobuskim stanicama, uredima i glavnim saobraćajnicama.

Samir Patil, stručnjak za sigurnosna pitanja, rekao je da samit nudi priliku Indiji da unaprijedi svoju razvojnu agendu.

"Fokus G20 na globalno ekonomsko upravljanje znači da bi New Delhi također mogao ojačati trgovinske veze s ostatkom zemalja članica", rekao je Patil.

Indijska vlada je prošlog mjeseca obaviještena da ruski predsjednik Vladimir Putin neće moći prisustvovati sastanku i da će ga predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Kina je također potvrdila da će premijer Li Qiang prisustvovati sastanku u New Delhiju umjesto predsjednika Xi Jinpinga.

TRT Balkan / agencije