Agencija UN-a je obnovila svoj poziv na hitan prekid vatre u palestinskoj enklavi.          Foto: Reuters

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila je u četvrtak na opasnost izbijanja kolere u Pojasu Gaze usljed velike nestašice vode zbog izraelskog bombardovanja.

"Uz minimalan pristup čistoj vodi u Pojasu Gaze i oštre ljetne vrućine koje se nastavljaju, postoji rizik od izbijanja bolesti i dehidracije", navodi se u saopštenju UNRWA.

Dodaje se da postoji stvarna zabrinutost da bi kolera mogla postati rasprostranjena, što će dodatno pogoršati nehumane uslove života.

Agencija UN-a je obnovila svoj poziv na hitan prekid vatre u palestinskoj enklavi.

Nekoliko agencija UN-a, posebno Svjetska zdravstvena organizacija, upozorilo je na visok rizik od širenja zaraznih bolesti u Gazi zbog gužve u izbjegličkim kampovima i nedostatka odgovarajućih sanitarnih uslova.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije