White je saopćio da su posljednje tri sedmice primali gorivo iz skladišta na egipatskoj granici, uz blisku koordinaciju s Izraelom, ali da je to skladište sada prazno.     Foto: Reuters Archive

Iz Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćeno je da će humanitarne aktivnosti u Pojasu Gaze biti obustavljene u roku od 48 sati, jer nije dozvoljen dovoz goriva u tu blokiranu palestinsku enklavu.

"Humanitarne operacije će se zaustaviti u roku od 48 sati, jer nije dozvoljen uvoz goriva u Gazu. Gorivo se ne isporučuje u Gazu od 7. oktobra. Oboje spašava život, ali je teška odluka da li gorivo koristiti za potrebe bolnica ili prečišćavanje vode za piće. Nažalost, Ovo nije hipotetičko pitanje", naveo je direktor Ureda UNRWA za Gazu Thomas White u objavi na društvenoj mreži X.

White je saopćio da su posljednje tri sedmice primali gorivo iz skladišta na egipatskoj granici, uz blisku koordinaciju s Izraelom, ali da je to skladište sada prazno.

UN: Humanitarna katastrofa u Gazi se događa naočigled, a ne iza zatvorenih vrata

Ujedinjene nacije (UN) su danas izrazile zabrinutost zbog "zaista strašne" situacije u Pojasu Gaze, ističući da se tamošnja humanitarna katastrofa odvija pred očima svijeta.

"Situacija je zaista, zaista strašna. Izuzetno smo zabrinuti zbog onoga što se može dogoditi u narednih nekoliko dana. Ovo se ne dešava iza zatvorenih vrata. Ovo se dešava naočigled, ova humanitarna katastrofa, i potrebna nam je sva pomoć koju možemo da dobijemo", rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric na svom dnevnom brifingu za novinare.

Dujarric je dodao da je UN preuzeo inicijativu da ostane rame uz rame s narodom Gaze.

"Nastavljamo da isporučujemo humanitarnu pomoć koju možemo što je moguće bezbjednije. Ovo je jedan od razloga zašto smo i nastavićemo da se zalažemo za humanitarni prekid vatre", rekao je Dujarric.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze i pooštrio je blokadu te regije, što je primoralo na raseljavanja oko 1,5 miliona Palestinaca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je od 7. oktobra dokumentirano više od 100 napada na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze.

Vlada u Gazi objavila je da je 16 bolnica i 34 zdravstvena centra u Pojasu Gaze van funkcije zbog izraelskih napada.

TRT Balkan / agencije