Raseljeni Palestinci se bore i s neadekvatnim sredstvima za čišćenje i ličnim higijenskim potrepštinama, jer nestašica vode komplikuje krizu.    Foto: AA

Gomile smeća i kanalizacija nakupljaju se oko izbjegličkih kampova u centralnom Pojasu Gaze tokom izraelskog rata, objavila je u srijedu Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Portparolka UNRWA Louise Wateridge rekla je da izraelske vlasti nisu dozvolile UNRWA pristup lokacijama za odlaganje otpada, dok je nekoliko centara za tretman otpadnih voda i vozila za odlaganje otpada uništeno.

„Rast temperatura podstiče krizu, što dovodi ne samo do neprijatnih mirisa, već i do opasnosti od širenja bolesti. Glodari, pacovi i komarci napreduju u ovim uslovima, dodatno šireći bolesti”, dodala je ona.

Problem je još veći jer nema dovoljno osnovnih lijekova za uobičajene kožne i gastrointestinalne bolesti. Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da nedostaje 70 posto lijekova, a da su specijalizovani tretmani gotovo iscrpljeni.

Raseljeni Palestinci se bore i s neadekvatnim sredstvima za čišćenje i ličnim higijenskim potrepštinama, jer nestašica vode komplikuje krizu.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Od tada je ubijeno skoro 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a oko 87.300 osoba je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije