Istakli su i da je više od 440 palestinske djece ranjeno bojevim mecima.     Foto: AA

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je da su143 palestinska maloljetnika ubijena na okupiranoj Zapadnoj obali od oktobra prošle godine.

U izvještaju koji je objavio UNICEF, podijeljeni su podaci o broju palestinske djece ubijene na okupiranoj Zapadnoj obali u devet mjeseci prije i poslije 7. oktobra 2023. godine.

Navedeno je da je 143 palestinske djece ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali od oktobra 2023. godine, a 41 palestinsko dijete ubijeno je u devet mjeseci prije ovog datuma.

U izvještaju je objavljeno da je u periodu od devet mjeseci nakon 7. oktobra 2023. godine zabilježen porast broja ubijene djece za oko 250 posto.

Istakli su i da je više od 440 palestinske djece ranjeno bojevim mecima.

U izvještaju je navedeno da djeca svakodnevno žive u strahu za svoje živote i razmišljajući o svojoj sigurnosti zbog sukoba na Zapadnoj obali.

UNICEF je ponovio poziv na hitno okončanje kršenja prava djece, uključujući ubijanje i sakaćenje djece, i naveo da se moraju poštovati obaveze prema međunarodnom pravu.

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell, čije su izjave uključene u izvještaj, izjavila je da su djeca koja žive na Zapadnoj obali godinama bila izložena nasilju.

"Često nailazimo na navode da su palestinska djeca zatočena na povratku iz škole ili upucana dok su hodala ulicom. Nasilje mora sada prestati", poručila je Russell.

Dodala je da djeci treba hitan kraj nasilja i trajno političko rješenje.

TRT Balkan / agencije