Naveo je da ova situacija krši odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da preduzme hitne korake za sprečavanje genocida.     Foto: Reuters Archive

Zemlje koje prodaju ili dostavljaju oružje imaju odgovornosti u pogledu načina na koji se to oružje koristi bilo gdje u svijetu, saopćeno je iz Ujedinjenih nacija (UN) u vezi s upotrebom oružja koje zapadne zemlje isporučuju Izraelu u ratnim zločinima.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je za Anadolu da postoji sve više dokaza da se oružje koje su Izraelu dale zapadne zemlje koristi za počinjenje ratnih zločina u Gazi.

"Neke od ovih zemalja su zemlje koje su smanjile svoja sredstva Agenciji UN-a za pomoć i rad za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA)", kazao je Dujarric.

Naveo je da ova situacija krši odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da preduzme hitne korake za sprečavanje genocida.

Ističući da UN prvenstveno žele da se poštuju odluke ICJ-a, Dujarric je također naveo da bi željeli da se sredstva za UNRWA-i nastave, pa čak i povećaju s obzirom na sve veće potrebe.

"U isto vrijeme, zemlje koje prodaju ili dostavljaju oružje imaju odgovornost za to kako se to oružje koristi bilo gdje u svijetu", rekao je Dujarric.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra ubijeno oko 28.500 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije