U izvještaju se navodi da su tzv. "Snage unutrašnje sigurnosti" regrutovale 24 djece kao vojnike u sjevernoj i istočnoj Siriji.    Foto: AA

Izvještaj UN-a otkrio je da je teroristička grupa YPG/PKK nastavila regrutovati djecu vojnike prošle godine u sjevernoj Siriji.

Grupa, koja se preimenovala u Sirijske demokratske snage (SDF), koju podržavaju SAD i zapadne zemlje, regrutovala je 221 dijete vojnika, navodi se u godišnjem izvještaju UN-a o djeci i oružanim sukobima objavljenom u ponedjeljak.

Izvještaj se odnosi na period od januara do decembra 2021. godine i navodi stranke koje se, između ostalog, bave vrbovanjem i iskorištavanjem djece, ubijanjem i sakaćenjem te seksualnim nasiljem nad djecom.

U izvještaju se također navodi da je drugi ogranak YPG/PKK, takozvane "Snage unutrašnje sigurnosti", regrutovao 24 djece kao vojnike u sjevernoj i istočnoj Siriji.

Osim toga, "Afrinske oslobodilačke snage", povezane s istom terorističkom grupom, regrutovale su dvoje djece 2021. Prema izvještaju, "Snage unutrašnje sigurnosti" su zatvorile 43, dok je YPG/PKK zatvorio šestero djece u regionima koje su okupirali.

"Krajem 2021. godine, preko 800 djece, uključujući strance, ostalo je u pritvoru zbog navodne povezanosti s Daeshom u sjeveroistočnoj Sirijskoj Arapskoj Republici", navodi se u izvještaju, pozivajući se na zatvore koje vodi YPG/PKK.

U izvještaju je također zabilježeno da je YPG/PKK ubio 55 djece 2021. godine, dok su "Snage unutrašnje sigurnosti" i "Oslobodilačke snage Afrina" prošle godine ubile 18 djece.

Napadi na škole i bolnice

Tijelo je izvijestilo o napadima na 45 škola i bolnica u Siriji, navodeći da su njih 26 izvršili režim Bashara al-Assada i provladine snage, dok se 12 pripisuje terorističkoj grupi YPG/PKK.

Grupa je zauzela i 12 škola i bolnica za vojne potrebe. Također je uskratila humanitarni pristup djeci.

U izvještaju se navodi i da je najveći broj teških kršenja potvrđen u Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, Somaliji, Siriji i Jemenu.

U izvještaju se navodi da su nedržavne oružane grupe odgovorne za 55 posto kršenja, a državne snage za 25 posto.

“Više od 25 posto dječijih žrtava je rezultat improviziranih eksplozivnih naprava, eksplozivnih ostataka rata i nagaznih mina, što je ukupno 2.257 žrtava”, dodaje se.

YPG je sirijski ogranak grupe PKK, koju Turkiye, SAD i EU označavaju kao terorističku grupu. PKK je vodio kampanju terora protiv Turkiye više od 30 godina, a u borbama je poginulo više od 40.000 osoba, uključujući civile.

Međutim, Washington je tu grupu odabrao kao saveznika u borbi protiv Daesha u Siriji, uprkos protestima Ankare, gurnuvši pod tepih veze između grupa PKK i YPG.

TRT Balkan / agencije