Izvještaj sadrži i komentar generalnog sekretara UN-a Guterresa, koji je upozorio na alarmantno veliki broj kršenja prava djece u Siriji.        Foto: AA Archive

Izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) otkrio je da su teroristička organizacija PKK/YPG i druge povezane terorističke strukture u Siriji nasilno regrutirale 231 dijete u svoje redove tokom 2023. godine.

Novinar agencije Anadolu imao je uvid u još uvijek neobjavljeni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa pod nazivom “Izvještaju o djeci i oružanim sukobima“.

Prema izvještaju, prošle godine su teroristička organizacija PKK/YPG, koja u Siriji djeluje pod nazivom SDF, i njene povezane strukture nasilno regrutirale 231 dijete u svoje oružane redove.

Teroristi PKK/YPG-a su također nastavili da u pritvoru prisilno drže više od 800 djece, uključujući strane državljane, kojima se na teret stavlja navodna povezanost s nekim oružanim grupama.

Oko 29.000 djece, za koje se sumnja da su povezani s terorističkom organizacijom ISIS, godinama žive lišeni slobode u terorističkim kampovima PKK/YPG-a na sjeveroistoku Sirije.

Teroristi PKK/YPG-a i s njima povezane strukture ubili su ili osakatile osmero djece tokom 2023. godine. Pored toga, teroristi su za svoje oružane aktivnosti koristili 31 školu i bolnicu.

Izvještaj sadrži i komentar generalnog sekretara UN-a Guterresa, koji je upozorio na alarmantno veliki broj kršenja prava djece u Siriji.

Šef UN-a je zatražio poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima.

Pozvao je na bezuslovno i hitno oslobađanje sve djece i naglasio je da napadi na škole i bolnice trebaju prestati i da se ove zgrade ne smiju koristiti u vojne svrhe.

Ističući da zabrinjava sve veći broj djece koju prisilno regrutuje i koristi teroristička organizacija PKK/YPG, kao i nasilje koje pogađa žene i djecu u logorima i pritvorskim centrima na sjeveroistoku Sirije.

TRT Balkan / agencije