Očekuje se da će populacija sljedeću milijardu dosegnuti 2037. godine.      Foto: Reuters

Planeta Zemlja je od danas dom 8 milijardi ljudi. 8 milijardi nada, snova, rješenja, svijet od 8 milijardi mogućnosti, svijet beskonačnih mogućnosti. Zajedno smo 8 milijardi jači, naveli su iz UN-a u kampanji.

Trendovi pokazuju da se rast populacije usporava, a manje djece se rađa. Prirodni priraštaj je u 2020. godini padao ispod 1%, što je najmanji rast od 1950-ih. Trendovi također pokazuju duži životni vijek i samim tim starenje populacije, a žene žive duže od muškaraca.

UN je saopštio da bi usporavanje rasta stanovništva „tokom mnogih decenija moglo pomoći u ublažavanju daljeg nagomilavanja ekološke štete u drugoj polovini ovog stoljeća“.

U subsaharskoj Africi, populacija raste za 2,5% - što je tri puta više od globalnog prosjeka. Nešto od toga može se pripisati dužem životu ljudi, ali veličina porodice ostaje pokretački faktor. Rast stanovništva također znači da se sve više ljudi bori za sve oskudnije vodne resurse, a više porodica se suočava s glađu jer klimatske promjene sve više utječu na proizvodnju usjeva.
Prema UN-ovim statistikama, Azija i Afrika potaknule su veći dio populacijskog rasta i očekuje se da će, s većinskim udjelom ovih kontinenata, populacija sljedeću milijardu dosegnuti 2037. godine, dok će doprinos Evrope biti negativan zbog opadanja stanovništva.
Indija, koja ima najveći doprinos u 8 milijardi (177 miliona), nadmašit će Kinu, koja je bila druga najveća (73 miliona) i čiji će doprinos u narednoj milijardi biti negativan, kao najmnogoljudnija nacija svijeta do 2023. godine.

Osam-milijardita prekretnica rođena u Manili

Beba koja je rođena u glavnom gradu Filipina postala je osmomilijarditi stanovnik planete Zemlje.

Kako prenose lokalni mediji, UN je Vinice Mabansag, rođenu u Dr. Jose Fabella Memorial Hospital u Tondu 15. novembra, odabrao za osam-milijarditu osobu na svijetu.
"Upravo smo svjedočili osam-milijarditoj bebi na svijetu na Filipinima. Njeno rođenje čekali smo blizu dva sata, stigli smo u 23h, a beba je rođena u 1:29 ujutro, prirodnim porodom", rekao je dr. Romeo Bituin, glavni ljekar bolnice.

Pet, šest i sedam-milijarditi stanovnici Zemlje

BBC je provjerio gdje su danas i šta rade osobe koje su obilježile prethodna tri jubileja.
1987. godine u bivšoj Jugslaviji je rođeno pet-milijardito dijete. U Zagrebu je 11. jula te godine rođen Matej Gašpar, za vrijeme održavanja Univerzijade, a njegov rođendan proglašen je Svjetskim danom stanovništva. Matej nije bio raspoložen za razgovor s novinarima BBC-ja.
"35 godina kasnije, 5-milijardita beba na svijetu pokušava da zaboravi svoj svečani dolazak na svijet. Njegov Facebook profil sugerira da živi u Zagrebu, sretno je oženjen te da radi kao hemijski inžinjer. Međutim, izbjegava intervjue i odbio je razgovarati za BBC", piše britanski medijski servis.

1999. godine šest-milijardita osoba rođena je u Bosni i Hercegovini. To je bio Adnan Mević iz Visokog, koji živi s majkom Fatimom. Ona je rekla da i dalje ima nadrealne uspomene na njegovo rođenje.

12. oktobra 1999. godine u BiH je rođen šest-milijarditi stanovnik svijeta.      Foto: UN UN

"Shvatila sam da je nešto neobično jer su se okolo okupljali doktori i medicinske sestre, ali nisam znala šta se dešava. Kada je Adnan stigao, tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Annan bio je tamo da ga proglasi kao šest-milijarditog stanovnika. Bila sam tako umorna, ne znam ni kako sam se osjećala", poručila je Fatima za BBC.
Dijete koje je 2011. godine proglašeno sedam-milijarditim stanovnikom naše planete je Saida Sultana Oishee, koja danas ima 11 godina i živi s roditeljima u Daki, glavnom gradu Bangladeša.
Njena majka je u razgovoru za BBC rekla da je Oishee stigla minut iza ponoći, okružena TV ekipama i lokalnim zvaničnicima.
"Porodica je bila zapanjena, ali oduševljena. Oisheejin otac se nadao dječaku, ali je sada zadovoljan svojim trima vrijednim kćerkama", piše BBC.

TRT Balkan