U prvoj polovini ove godine, 11.600 djece je preplovilo Sredozemlje.     Foto: Reuters

Najmanje 289 djece izgubilo život dok su prelazili Mediteran kako bi stigli u Europu u prvih šest mjeseci ove godine, a taj broj se udvostručio u odnosu na prvu polovicu 2022, naveli su iz Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Vera Knaus, globalna voditeljica za migracije i raseljavanje, razgovarala je s novinarima u Ženevi, u Švicarskoj, o djeci koja su izgubila život dok su prelazila Sredozemno more, navodi se u saopćenju UNICEF-a.

Napominjući da je broj smrtno stradale djece na Mediteranu "daleko veći od onoga što se vidi u naslovima vijesti", Knaus je naglasila da je taj broj jednak smrti otprilike 11 djece svake sedmice.

Podvukla je kako je samo u prvoj polovici ove godine život izgubilo 289 mališana, što je također duplo više u odnosu na prvu polovicu ptethodne godine.

"Svijet svjesno ignorira ove smrti", poručila je Knaus.

Ističući kako su regionalni sukobi i klimatske promjene natjerali mnogu djecu na opasno pomorsko putovanje od sjevera Afrike do Evrope, Knaus je navela kako se procjenjuje da je u prvoj polovici godine 11.600 djece preplovilo Sredozemlje, a i taj broj je duplo veći u odnosu na isti period 2022. godine.

TRT Balkan / agencije