UNHCR je u više navrata pozvao azijske zemlje da spase 190 Rohinja na rubu smrti između Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva.     Foto: Reuters

Najmanje 180 etničkih Rohinja koji su napustili Bangladeš čamcem u novembru vjerovatno je umrlo nakon što su bili nasukani gotovo mjesec dana u čamcu koji nije bio podoban za plovidbu, bez hrane i vode, prema agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Čamac je navodno isplovio s obale okruga Cox's Bazar prema Maleziji i nasukao se zbog kvara na motoru.

“UNHCR je primio nepotvrđene izvještaje o... čamcu sa 180 Rohinja nestalih u moru. Rođaci su izgubili kontakt. Oni koji su posljednji bili u kontaktu s njima, pretpostavljaju da su svi mrtvi. Nadamo se da to nije istina”, napisano je u subotu na Twitteru.

Do ovog događaja došlo je nakon što ponovljeni pozivi UN-a za spašavanje progonjenih Rohinja nisu urodili plodom.

“Ovaj nesretni čamac krenuo je na putovanje krajem novembra, u isto vrijeme kada i onaj koji je spašen u vodama Šri Lanke. Nepotvrđeni izvještaji ukazuju na to da je čamac koji nije sposoban za plovidbu počeo pucati početkom decembra, prije nego što je izgubio kontakt”, rekli su iz UNHCR-a.

“Ako je istina, to će biti poražavajuća vijest”, nastavila je agencija UN-a, dodajući: “Naše srce je uz sve porodice koje su izgubile svoje voljene u ovoj šokantnoj tragediji. Ponavljamo naše molbe državama u regionu da pomognu u spašavanju života. Ovo mora biti prioritet.”


Rohinja izbjeglice u drugim čamcima spašene


UNHCR je u saopćenju od 23. decembra naveo da je 190 očajnih ljudi na rubu smrti u moru, plutaju negdje između Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva, dok se molbe upućene azijskim zemljama da ih spase i iskrcaju neprestano ignoriraju.
Ako je istina, to bi povećalo broj mrtvih i nestalih u Bengalskom zaljevu i Andamanskom moru na gotovo 200 samo ove godine, navodi se.

Prema medijskim izvještajima i informacijama organizacija za ljudska prava, Rohinja izbjeglice u dva druga čamca koja su plutala morem posljednjih nekoliko sedmica su spašene.

Otprilike 154 izbjeglice u čamcu spasio je brod vijetnamske naftne službe 8. decembra i predao ih mornarici Mijanmara, dok je drugi čamac sa 104 izbjeglice spasila mornarica Šri Lanke 18. decembra u luci Kankesanturai.

Dr. Nur Khan Liton, istaknuti branitelj ljudskih prava, nedavno je rekao za Anadolu Agency da su tri ili četiri motorna čamca napustila obalu Cox's Bazara u novembru s najmanje 400 Rohinja izbjeglica.

Bangladeš pruža utočište za 1,2 miliona izbjeglica Rohinja na svojoj jugoistočnoj obali u Cox's Bazaru od priliva izbjeglica 2017. godine zbog vojnog obračuna u Mijanmaru.

Izbjeglice poduzimaju opasna putovanja morem kako bi stigle do Malezije, Tajlanda i Indonezije. Rohinje se nadaju da će se vratiti u svoju matičnu zemlju Mijanmar, koja je i dalje pod kontrolom vlade hunte.


TRT World