Oštećenje brane Kahovka izazvalo je poplave u naseljima nizvodno duž rijeke Dnjepar.          Foto: Reuters

Vlasti Ukrajine poručile su da će osoblje Ujedinjenih nacija (UN) biti raspoređeno na lijevoj obali rijeke Dnjepar ako Rusija osigura pristup i sigurnosna jamstva za njihov angažman nakon poplava koje je eksplozije koja je u utorak oštetila branu Kahovka.

“Strane su se složile da će jedinice UN-a otići u poplavama pogođena područja na privremeno okupiranim teritorijima s teritorija pod kontrolom Ukrajine čim Rusija osigura pristup i sigurnosna jamstva“, navodi se u sopćenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova koje je objavljeno nakon sastanka šefa ukrajinske diplomatije Dmytra Kulebe i UN-ove rezidentnice i humanitarne koordinatorice u Ukrajini Denise Brown.

U saopćenju se navodi da su Kuleba i Brown razgovarali o jačanju UN-ove pomoći Ukrajini za prevladavanje humanitarnih posljedica izazvanih poplavama nakon eksplozije u hidroelektrani Kahovka.

“Složili smo se da će UN odmah povećati količinu pomoći i poslati dodatne snage u Herson i druge pogođene regije. Osim toga, dogovoreno je da će UN odmah formirati grupe u Zaporožju i Hersonu koje će biti poslane na pogođena okupirana područja lijeve obale kako bi pružili humanitarnu pomoć i evakuirali ljude pod uvjetom da se osigura siguran prolaz do okupiranih područja“, navodi se u saopćenju.

U utorak su se Rusija i Ukrajina međusobno optužile za oštećenje brane Kahovka, što je izazvalo poplave u naseljima nizvodno duž rijeke Dnjepar. Poplavama je pogođeno više od 16.000 stanovnika te regije.

Moskva je optužila Kijev da pokušava odsjeći Krim od slatke vode koju dobiva iz rezervoara Kahovka na brani, dok Ukrajina tvrdi da Rusija pokušava usporiti očekivanu protuofanzivu.

TRT Balkan / agencije