Palestinci na istoku grada bili su prisiljeni da migriraju prema regiji Al-Mawasi nekoliko sati nakon poziva izraelske vojske.             Foto: AA

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je procjenu da će 250.000 Palestinaca morati pobjeći iz grada Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze zbog izraelskih napada.

Istakli su da se Palestinci u regionu "još jednom" suočavaju sa raseljavanjem i da ne postoji sigurno mjesto u Pojasu Gaze.

"Procjenjujemo da će 250.000 ljudi morati da pobjegne iz Khan Younisa", objavili su iz UNRWA.

Portparol izraelske vojske Avichay Adraee u ponedjeljak je objavio da Palestinci hitno napuste istočne dijelove Khan Younisa iz sigurnosnih razloga.

Palestinci na istoku grada bili su prisiljeni da migriraju prema regiji Al-Mawasi nekoliko sati nakon poziva izraelske vojske.

Al-Mawasi, koji se nalazi na zapadu Rafaha i nije naselje, ima uglavnom otvorene površine.

Raseljeni Palestinci pokušavaju da žive u veoma teškim uslovima u regionu, koji takođe nema infrastrukturu, kanalizacionu mrežu, dalekovode, komunikacione mreže i internet.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitni prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom zbog kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno najmanje 37.900 Palestinaca.

Nakon izraelskih napada koji traju duže od osam mjeseci veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama, a blokiran je ulazak hrane, čiste vode i lijekova u enklavu.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čija je posljednja presuda naložila Tel Avivu da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od napada.

TRT Balkan / agencije