Dok se pripremao za emitovanje u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi, vozilo TRT Arabi tima napala je izraelska vojska.      Foto: AA

UN je u petak pozvao na "transparentnu i vjerodostojnu" istragu izraelskog napada na ekipu TRT Arabi u Gazi, arapskog televizijskog kanala turskog javnog servisa TRT.

"Dok nemamo pojedinosti o ovom incidentu. To je još jedan upečatljiv i jasan primjer opasnosti s kojima se novinari suočavaju u Gazi. Ovaj incident, kao i sve druge, treba istražiti na transparentan i vjerodostojan način", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric za Anadolu.

Tokom priprema za emitiranje u izbjegličkom kampu Nuseirat u središnjoj Gazi, vozilo ekipe TRT Arabi napadnuto je od strane izraelske vojske. Sami Shahada, koji je radio kao nezavisni snimatelj, teško je ozlijeđen i morao je na operaciju. Reporter TRT Arabi Sami Berhum prošao je neozlijeđen.

Ranije na konferenciji za novinare, Dujarric je upitan o izvještajima o nedavnom napadu na novinare u Ukrajini, gdje je rekao: "Nemamo posebnih detalja o tome, ali vidjeli smo izvještaje. Ono što vam mogu reći je da to još jednom pokazuje rizike koje novinari diljem svijeta preuzimaju pokušavajući pokriti priče."

"Vidjeli smo, mislim palestinskog novinara koji radi za turski novinski entitet u Gazi i naše kolege u Sudanu, razgovarali smo o sudanskim novinarima koji se svi bore, mislim da se novinari u cijelom svijetu bore da rade svoj posao na siguran način", dodao je. . .

IIzrael je vodio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Od početka rata u Gazi je ubijeno više od 33.600 Palestinaca. Izrael je također uveo paralizirajuću blokadu obalne enklave, ostavljajući njeno stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Rat je gurnuo 85% stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je velik dio infrastrukture enklave oštećen ili uništen.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji ga je pozvao da učini više kako bi spriječio glad u Gazi.

TRT Balkan / agencije