Izraelski i palestinski zvaničnici složili su se da smanje tenzije uoči ramazana tokom sastanka u Egiptu prošle sedmice.        Foto: Reuters

Izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) pozvao je u srijedu Izrael i Palestinu da se suzdrže od jednostranih koraka koji bi doveli do dodatke eskalacije tenzija tokom muslimanskog mjeseca ramazana koji se poklapa s jevrejskim i kršćanskim praznicima.

Tenzije su i dalje visoke u Al-Qudsu i na Zapadnoj obali, a Izrael dodatno pojačava mjere sigurnosti uoči ramazana.

"Ovo bi trebao biti period za sigurno i mirno vjersko razmišljanje i slavlje za sve", rekao je specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

"Pozivam sve lidere da se angažuju u tom pravcu i da se suzdrže od provokativnih aktivnosti i poruka u ovom osjetljivom trenutku."

Izraelski i palestinski zvaničnici složili su se da smanje tenzije uoči ramazana tokom sastanka u Egiptu prošle sedmice.

Wennesland je rekao da je duboko uznemiren kontinuiranim širenjem izraelskih naselja, uključujući nedavno odobrenje devet ilegalnih naselja.

"Izraelska naselja nemaju pravnu opravdanost i predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a", rekao je Wennesland, pozivajući Izrael da odmah prekine sve aktivnosti u kontekstu izgradnje jevrejskih naselja.

Poručio je da je posebno uznemiren ciklusom nasilja koje "prijeti da Palestince i Izraelce gurne dublje u krizu".

"Osuđujem sve akte nasilja nad civilima, uključujući akte terora, koji su doveli do povećanja tragičnih gubitaka života", dodao je Wennesland.

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour poručio je da Palestinci nikada neće odustati od svog teritorija.

"Mi, palestinski narod, postojimo na ovoj zemlji dugo vremena. Mi, palestinski narod, nastavićemo da postojimo na ovoj zemlji“, rekao je Mansour.

TRT Balkan / agencije