Pomoćnik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je osudio napad.     Foto: AA

Ujedinjene nacije (UN) osudile su napad na Tursku kuću u New Yorku, pozvavši američke vlasti da provedu opsežnu istragu u vezi s ovim slučajem.

Odgovarajući na pitanje novinara AA u vezi sa sinoćnjim napadom, pomoćnik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je osudio napad.

"Osuđujemo napade na sve objekte s diplomatskim predstavništvima. Od vlasti u New Yorku očekujemo provođenje opsežne istrage u vezi s ovim slučajem", rekao je Haq.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da očekuju od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da brzo identifikuju počinioce napada na Tursku kuću (Turkevi) u New Yorku i pruže neophodnu zaštitu diplomatskim predstavništvima Turkiye.

New York: Zgrada Turske kuća bila na meti napada

Zgrada Turske kuće (Turkevi) u kojoj se nalazi Stalno predstavništvo Turkiye pri Ujedinjenim nacijama i Generalni konzulat ove zemlje u New Yorku bila je sinoć na meti napada.

Cavusoglu je na Twitteru objavio da je došlo do groznog napada u kojem su uništeni prozori u prizemlju Turske kuće.

"Očekujemo da Sjedinjene Američke Države brzo identifikuju počinioce napada i da pruže neophodnu zaštitu našim diplomatskim misijama", rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Anadolija je došla do snimka nadzornih kamera.

Na snimku se vidi kako osoba u crnoj odjeći i crnom šeširu prilazi zgradi Turske kuće sa željeznom šipkom u ruci.

Nakon što je neko vrijeme proveo iza automobila parkiranog ispred objekta, napadač iznenada počinje da udara po prozorima zgrade Turske kuće.

Na snimku se vidi da je napad izvela jedna osoba.

TRT Balkan / agencije