UNRWA je saopštila da je raskinula ugovore sa nekoliko zaposlenih nakon optužbi Izraela da su neki od njenih zaposlenika bili umiješani u napad 7. oktobra.    Foto: Reuters Archive

Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, izrazio je u srijedu podršku UNRWA-i u jeku krize finansiranja ove UN-ove agencije.

"UNRWA ima nezamjenjivu ulogu u smislu distribucije, skladištenja, logistike i ljudskih resursa s 3.000 članova osoblja koje je angažovano u sadašnjoj krizi", rekao je Griffiths na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje.

"Odluke o obustavljanju sredstava za UNRWA moraju biti opozvane", rekao je on.

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA) poduzela je brzu akciju i istraga je u toku, dodao je Griffiths.

UNRWA je saopštila da je raskinula ugovore sa nekoliko zaposlenih nakon optužbi Izraela da su neki od njenih zaposlenika bili umiješani u napad 7. oktobra.

Financiran dobrovoljnim prilozima država članica UN-a, UNRWA je glavna organizacija koja pruža humanitarnu pomoć kao što su hrana, zdravstvo, obrazovanje i utočište palestinskim izbjeglicama od kada je započela svoje aktivnosti 1950. godine.

Agencija danas pruža podršku za 5,9 miliona palestinskih izbjeglica.

Dok UNRWA pokušava zaliječiti palestinske rane gotovo 74 godine, Izrael je u više navrata gađao objekte organizacije, a tone hrane i lijekova su uništene.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je hitnu istragu o navodima izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA-e bilo umiješano u napade 7. oktobra. UNRWA je također pokrenula istragu o optužbama Izraela.

Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Island, Australija, Velika Britanija, Holandija, SAD, Francuska, Austrija, Japan i Estonija objavile su da su odlučile privremeno obustaviti financijsku podršku UNRWA-i.

S druge strane, Norveška, Irska i Španija najavile su nastavak podrške UNRWA-i.

TRT Balkan / agencije