Istaknuto je i da su opljačkana skladišta i drugi humanitarni objekti.             Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) su u četvrtak saopštile da je 19 humanitarnih radnika ubijeno u 17 napada od izbijanja rata u Sudanu između sudanskih oružanih snaga (SAF) i Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila.

"Od izbijanja sukoba širom Sudana sredinom aprila, zemlja je postala jedno od najopasnijih i najopasnijih mjesta na svijetu za rad humanitaraca, a 19 humanitarnih radnika ubijeno u 17 napada samo ove godine", navodi se u saopštenju iz Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

UN upozorava dvije strane da su napadi na humanitarne radnike jasno kršenje međunarodnih zakona.

Istaknuto je i da su opljačkana skladišta i drugi humanitarni objekti.

"Humanitarni objekti su više puta napadnuti, uz najmanje 53 skladišta, opljačkano je 87 kancelarija i ukradeno 208 vozila do 13. avgusta", dodaje se u saopštenju.

Dvije zaraćene strane potpisale su u junu u Džedi u Saudijskoj Arabiji humanitarni sporazum kojim je odobreno otvaranje humanitarnih koridora za isporuku pomoći civilima. Međutim, primirje je više puta kršeno.

Prema podacima UN-a i lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava više od četiri miliona ljudi je raseljeno, a hiljade su ubijene od izbijanja rata u Sudanu.

TRT Balkan / agencije