Ograničena raspoloživa sredstva biće dodijeljena programima liječenja koji spašavaju živote za teške slučajeve akutne pothranjenosti.     Foto: Reuters

Svjetski program za hranu (WFP) odlučio je da suspenduje svoj program prevencije pothranjenosti u Jemenu u augustu, navodeći kao glavni razlog "kritične nedostatke u finansiranju".

U posljednjem izvještaju o situaciji u Jemenu, agencija UN-a, zadužena za pružanje pomoći u hrani navela je da je kritični razlog nedostaci u finansiranju, u kombinaciji s tekućim prekidima u opskrbi, prisiljavaju da od augusta "potpuno obustavi aktivnosti prevencije pothranjenosti".

"Ovo će omogućiti WFP-u da iskoristi oskudne raspoložive resurse da pokrije potrebe programa liječenja umjerene akutne pothranjenosti (MAM) koji spašava živote", navodi se u izvještaju objavljenom krajem jula.

Kako bi se riješila kritična situacija u Jemenu, ograničena raspoloživa sredstva biće dodijeljena programima liječenja koji spašavaju živote za teške slučajeve akutne pothranjenosti.

Očekuje se da će odluka imati razoran utjecaj na 2,4 miliona neuhranjenih građana zemlje.

Jemen je zahvaćen nasiljem i nestabilnošću od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti orijentisani prema Iranu zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Situacija je eskalirala kada je vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat 2015. kako bi vratila jemensku vladu.

TRT Balkan / agencije