Ženama i djevojčicama uskraćena su prava, uključujući pravo na obrazovanje, i nestale su iz javnog života pod talibanskom administracijom.       Foto: Reuters

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija (UN) saopćilo je da je iznimno zabrinuto zbog talibanskog plana da zabrani međunarodnim organizacijama pružanje obrazovanja u Afganistanu.

“Ako se ovo dogodi, to će biti još jedan užasan korak unazad za narod Afganistana, a posebno za žene i djevojke. Naše kolege iz Admissiona razgovaraju s de facto vlastima. Pokušavamo točno utvrditi što se planira. Nismo dobili ništa službeno. Svatko ima pravo na obrazovanje i želimo osigurati da de facto vlasti jamče pristup obrazovanju djeci i mladima“, rekao je danas glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

To je najnovije ograničenje u Afganistanu nakon talibanskog dekreta iz decembra 2022. godine koji je afganistanskim ženama tada zabranio rad za nevladine organizacije.

Povratak talibana na vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine, nakon čega je uslijedio prekid međunarodne financijske pomoći, ostavio je razorenu zemlju u ekonomskoj, humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava.

Ženama i djevojčicama uskraćena su prava, uključujući pravo na obrazovanje, i nestale su iz javnog života pod talibanskom administracijom.

TRT Balkan / agencije