Albanese istakla kako je Netanyahuov plan takozvane "dobrovoljne migracije" ustvari zločin.      Foto: Reuters

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu Francesca Albanese istaknula je kako je plan takozvane "dobrovoljne migracije" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskih zastupnika, koji ima za cilj prisilno raseljavanje civila u Gazi, zločin.

Albanese je na društvenoj mreži podijelila i odgovorila na izjavu izraelskog zastupnka Dannyja Danona, u kojoj je ranije izjavio: "Sretan sam što izraelska javnost razumije da je plan koji sam inicirao za dobrovoljnu migraciju stanovnika Pojasa Gaze najispravnije i najhumanije rješenje problema."

Naglašavajući da je plan nazvan "dobrovoljna migracija" zapravo "prisilno raseljavanje", Albanese je poručila: "Dobrovoljno preseljenje? Bez obzira kako ga izraelska vlada naziva, prisilno raseljavanje je kazneno djelo koje se može procesuirati prema Rimskom statutu."

Naglasila je da će one koji planiraju raseliti stanovnike Gaze pod nazivom "dobrovoljne migracije" istražiti i procesuirati Međunarodni kazneni sud (ICC) i drugi sudovi u okviru univerzalne jurisdikcije.

Označavajući glavnog tužitelja ICC-a Karima Khana u njenoj objavi, Albanese je poručila: "Odgođena pravda znači uskraćena pravda."

Prema izraelskom listu "HaYom", Netanyahu je na sastanku sa zastupnicima stranke Likud rekao: "Naš problem su zemlje koje su spremne prihvatiti izbjeglice. Radimo na tome da to riješimo."

Na sastanku se izraelski zastupnik Danon dotakao pitanja raseljavanja Palestinaca u Gazi i rekao:

"Svijet zapravo raspravlja o ovom pitanju. Kanadski ministar useljeništva Marc Miller javno je progovorio o ovom problemu. Isto tako, Nikki Haley (jedna od predsjedničkih kandidatkinja Republikanske stranke 2024.). Moramo formirati tim unutar Izraela koji će se baviti onima koji žele napustiti Gazu i otići u treću zemlju."

Nakon Danonovih riječi, Netanyahu je rekao: "Radimo na tome."

U saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova osuđuju izjave Netanyahua i izraelskih zastupnika o "dobrovoljnoj migraciji" Palestinaca iz Gaze u druge zemlje.

"Ova Netanyahuova priznanja zahtijevaju hrabar međunarodni stav kako bi se odmah zaustavili napadi na Gazu i zločini genocida", istakli su.

TRT Balkan / agencije