Kaag je istakla da je vrlo važno da se odgovori na ogromne potrebe civilnog stanovništva.       Foto: Reuters

Viša koordinatorica za humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda (UN) za Gazu Sigrid Kaag najavila je u srijedu pokretanje mehanizma pomoći za Palestince u narednim danima.

"Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će u narednim danima početi implementacija Mehanizma UN-a za Gazu. Zahvalna sam svima na konstruktivnoj saradnji", rekla je Kaag na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Palestini.

Mehanizam UN-a, koji ima za cilj ubrzati isporuku humanitarne pomoći u Gazu preko država koje nisu strane u sukobu, trebao bi u početku biti korišten na rutama preko Kipra i Jordana.

Napominjući da se tehničke konsultacije za egipatsku rutu privode kraju, Kaag je potvrdila da su izraelske vlasti obaviještene o implementaciji mehanizma.

Ključni aspekt mehanizma je uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka i sistema obavještavanja za sav teret koji se dostavlja u Gazu.

Također je upozorila na strašne humanitarne posljedice ako bi izraelska vojska izvela napad na Rafah.

"Takva akcija pogoršala bi humanitarnu katastrofu, s teškim posljedicama za ljude koji su već raseljeni i koji trpe velike patnje", kazala je.

Kaag je dalje istakla da je vrlo važno da se odgovori na ogromne potrebe civilnog stanovništva.

"Naša je dužnost pružiti zaštitu, podršku i nadu palestinskom stanovništvu u Gazi. Također je naša dužnost da se zalažemo za trajni mir između Izraela i potpuno nezavisne, održive i suverene države Palestine", rekla je ona.

TRT Balkan / agencije