Dujarric je ponovo pozvao na humanitarni prekid vatre.          Foto: AA

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da su na stolu sve opcije, uključujući i sistem ispuštanja pomoći iz zraka, s ciljem povećanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare kazao je da postoje određene poteškoće kod opcije ispuštanja pomoći iz zraka i da zato nije prva opcija.

Dujarric je istakao da UN preferira pružanje pomoći kopnom, zahtijevajući otvaranje više puteva i ulaznih tačaka kako bi se povećala isporuka pomoći.

Osvrnuo se na poteškoće kod podjele pomoći u Gazi i naveo da pružanje pomoći dok traje sukob prijeti životima i humanitarnih radnika i primalaca pomoći.

Dujarric je ponovo pozvao na humanitarni prekid vatre.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši gotovo 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije