U saopštenju je navedeno da su stanovnici Gaze svakodnevno suočeni s glađu, bolešću i smrću.      Foto: AA

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da su Palestinci u Gazi suočeni sa sve većim rizikom od raznih epidemija.

UNRWA je na društvenim mrežama ponovo upozorila na strašnu humanitarnu katastrofu izazvanom izraelskim napadima u Gazi.

U saopštenju je navedeno da su stanovnici Gaze svakodnevno suočeni s glađu, bolešću i smrću.

Također upozoravaju da su se velike količine smeća nakupile u improviziranim naseljima u gradu Rafahu, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona ljudi koji su pobjegli od izraelskih napada.

U saopštenju je istaknuto da je rizik od raznih epidemija visok i da je već zabilježeno alarmantno povećanje epidemija dijareje i hepatitisa A.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije