Turk je rekao: "Ovo već dovodi do kolapsa vodovoda, kanalizacije i ključnih zdravstvenih usluga, i moglo bi prekinuti dotok humanitarne pomoći koju je Izrael do sada dozvolio da uđe u Gazu."    Foto: Reuters Archive

Izraelska takozvana "sigurna zona" nije "ni sigurna ni izvodljiva", jer civili moraju biti zaštićeni u cijeloj Gazi gdje god da se nalaze, rekao je u petak visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk.

"Trenutni izraelski prijedlog za takozvanu 'sigurnu zonu' je neodrživ. Zona nije ni sigurna ni izvodljiva za broj ljudi kojima je potrebna. Civili moraju biti zaštićeni u cijeloj Gazi gdje god da se nalaze", rekao je Turk u videoobraćanju na sastanku Generalne skupštine UN-a o Gazi u New Yorku.

Izrazivši uzbunu zbog skorog, potpunog iscrpljivanja zaliha goriva, Turk je rekao: "Ovo već dovodi do kolapsa vodovoda, kanalizacije i ključnih zdravstvenih usluga, i moglo bi prekinuti dotok humanitarne pomoći koju je Izrael do sada dozvolio da uđe u Gazu."

Čini se da prijedlog "sigurne zone" daje odgovor na pitanje o namjerama Izraela za Gazu nakon što je naredio masovno raseljavanje stanovnika sjeverne Gaze na jug, ali zbog razloga koje navode zvaničnici UN-a, posebno zbog male veličine područja za preko 2,2 miliona ljudi, prijedlog će sigurno naići na žestoke kritike.

Otkako je Izrael počeo bombardovati Gazu 7. oktobra, najmanje 11.500 Palestinaca, uključujući preko 7.800 žena i djece, je ubijeno, a više od 29.200 je ranjeno, prema posljednjim zvaničnim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

TRT Balkan / agencije