Prema njegovim riječima, u posljednje dvije sedmice UN je uspio prikupiti 80.000 litara goriva dnevno, u prosjeku, u odnosu na oko 45.000 litara dnevno u posljednje dvije sedmice juna.     Foto: AA Archive

Zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric izrazio je u utorak zabrinutost zbog nedostatka goriva u Pojasu Gaze i rekao da Izrael ne dozvoljava gorivo za ključne pružaoce humanitarne pomoći.

"Nedostatak struje i goriva i dalje utiče na pružaoce osnovnih usluga, uključujući bolnice, ambulantna vozila, pekare i kamione pomoći", rekao je novinarima Dujarric, portparol generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije sedmice UN je uspio prikupiti 80.000 litara goriva dnevno, u prosjeku, u odnosu na oko 45.000 litara dnevno u posljednje dvije sedmice juna.

"Iako ovo predstavlja poboljšanje, potrebe za najosnovnijim humanitarnim operacijama iznose 400.000 litara dnevno, a izraelske vlasti još uvijek ne dozvoljavaju dodjelu goriva ključnim lokalnim humanitarnim pomagačima, sprečavajući ih da prebacuju zalihe unutar Gaze", naglasio je Dujarric.

Osvrćući se na višestruke vazdušne napade u Gazi, rekao je da su u napadima navodno ubijene i povrijeđene desetine žrtava.

"Jedan od ovih napada dogodio se samo nekoliko stotina metara od našeg Zajedničkog centra za humanitarne operacije u Deir al-Balahu, koji koriste UN i naši partneri iz nevladinih organizacija", rekao je on.

Što se tiče raseljavanja, Dujarric je rekao da je Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavila da se porodice nastavljaju seliti iz grada Gaze u Deir al-Balah, pri čemu je uočeno više od 1.000 ljudi koji su prelazili prošle sedmice.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 38.713 Palestinaca, a 89.166 je ranjeno.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije